The Balvenie Single Barrel 25 YO, 1978-2004

Balvenie 15 Single Barrel var en klassiker. Dessverre har jeg ikke fått anmeldt en tapning av den her enda, men denne 25-åringen er enda bedre.

The Balvenie Single Barrel 25 YO, 1978-2004

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46,9 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriBalvenie
UtgiverBalvenie

Etter endel mer sporadiske slipp, bl.a. på flasker som så mer ut som tvilsom cognac enn whisky, begynte Balvenies produktportefølje å sette seg for alvor på 90-tallet. 10 år gamle Founders Reserve har siden forsvunnet (dessverre), mens 12 år gamle Double Wood har beholdt plassen sin. Det som imidlertid var den beste nyvinningen av denne tiden var 15 år gamle “Single Barrel”. Gjennomgående høy kvalitet, fat som ofte var langt eldre enn 15 år og en svært overkommelig pris gjorde at denne stakk seg ut. Det viktigste var imidlertid at det var en god single cask-tapning som “alle” hadde råd til, i en tid da det kunne være vanskelig å få tak i noe annet enn blends, og enda vanskeligere å få tak i single cask.

Som om ikke det var nok slapp Balvenie etter hvert også en (på den tiden) nydelig 21 år gammel tapning, med finish på portvinsfat, og serie med 25 år gamle single barrels. Denne tapningen fra denne serien var destillert i 1978 og tappet på flaske i 2004. Siden whiskyen kommer på en nett liten 20cl flaske kan man argumentere for at også denne gjorde det mulig for flere å prøve single cask whisky.

Takk til Martin for donasjonen. La oss se hva denne har å by på.

Lukt:
Oh man, så mye old glory på én gang! Hvor skal man begynne? Store mengder honning av alle slag, treacle tart, gammelt avispapir, rancio, stuet sopp, balsamico, kandisert ananas, hermetisk fersken, vanilje, Kongen av Danmark-drops og tonkabønner. Herlig komplekst, med kombinasjonen mellom en god basewhisky, som har ligget akkurat passe tid på et fantastisk fat, og som siden har fått et hint av kledelig OBE, etter drøyt 15 år på flaske. Turkish delight, vokspapir, kalk og kløver. Vann gjør lukten litt mer eikedrevet, og tilfører nye preg av Cointreau og 

Smak:
Også smaken er ekstremt kompleks. Honningbonanzaen fra lukten fortsetter i smaken, samt mørk sjokolade, rabarbra, malt ingefær, bakte epler, kvalitetsbalsamico, kamfer, vanilje, rosevann og pepperrot. Smaken er mer lukket enn lukten, men utviklingen er nydelig, og sklir sakte gjennom flere dimensjoner, før den ender opp i en lang, frisk og søtlig ettersmak. Shitake, Earl Grey, After Eight og demerarasukker. Med en dråpe vann blir smaken litt mer fruktig, med nye preg av honningmelon og sitron. Det kommer også til en liten anelse røyk, som man kan lure på hvordan havnet der. Ettersmaken varer en halv evighet.

Konklusjon:
Rett og slett en fantastisk whisky. Her er det bare å krysse av for god lukt og smak, kompleksitet, ettersmak, dybde, bredde og det som er. Dette er også en av de whiskyene som til tross for kompleksitet også kan nytes uten at man behøver å få med seg alt. Så godt smaker den.

91/100