Teeling Sommelier Selection, Sauternes 2

Nok en whiskey fra Cooley, utgitt under Teeling-paraplyen. Denne gangen med sluttlagring på Sauternes-fat.

Teeling Sommelier Selection, Sauternes 2

Nosinginfo

TypeBlend
Alkoholvolum46 %
LandIrland
DestilleriCooley
UtgiverTeeling

Mens vi venter på mer voksne tapninger med whiskey som faktisk er destillert på Teelings destilleri i Dublin, kommer det stadig nye tapninger fra Cooley, markedsført som Teeling. Helt i tråd med irsk tradisjon, men en anelse misvisende. Samtidig viser mange av disse tapningene litt av Teelings mer eksperimentelle ånd, og kan være et lite frempek til mer ekte Teeling-utgivelser.

Sommelier Selection Series 2 Sauternes Wine Cask er en blend på snaut 8 år, som har tilbragt mesteparten av tiden på bourbonfat, før den har fått en 18 måneders finish på Sauternes-fat. Jeg skal være så ærlig å innrømme at Sauternes-fat ikke er noen stor favoritt her i gården. Selvsagt finnes det god whisk(e)y med denne typen fatlagring, men det kan være utfordringer både med for dominerende smaker og for mye sødme. På skrivende tidspunkt finnes det én flaske i systemet til Vinmonopolet, til 680 kroner.

Denne anmeldelsen er basert på en smaksprøve jeg var så heldig å få av importøren via Whisky Saga. Jeg sender en stor takk for dette, og bedyrer at hvordan jeg fikk tak i whiskyen ikke skal ha noen betydning for karakter eller hvorvidt jeg anbefaler produktet. Bilder hentet fra whiskybase.com

Lukt:
Det er på ingen måte overraskende at en whisk(e)y som har ligget på sauternes-fat lukter druer, og det gjør selvsagt denne også, men fruktigheten har flere komponenter enn som så. Honningmelon, stikkelsbær og et hint av skogsbær (rognebær? tyttebær?), det er også en del muskatt her, samt gul pære, nektar fra markblomster og en frisk, nesten grønn maltnote. I god irsk stil er det også hint av nyslått gress og havregrøt. Vann gjør lukten litt mer fokusert, og fyldig. Sødmen beveger seg mer i retning av lønnesirup, og det kommer til nye preg av mynteblader og nektarinskall.

Smak:
De umiddelbare pregene av druer og honning får en til å frykte at dette kommer til å smake for søtt. Det hjelper ikke på fordommene at den har ligget på sauternes-fat heller, men her er det ikke noe problem. Maltsmaken er fyldig, og det er en fin balanserende bitterhet her, nesten litt ruccola-aktig. Fennikel, grønne druer, gule epler, sukkerspinn, rognebær, sitronskall, gress og et lite hint kjørvel. Med vann dempes fatpreget et hakk, og whiskeyen blir hakket mer destillat-drevet. Noe den kler godt. Bitterheten tar riktignok litt over for fruktigheten, men maltsmaken kommer mer til sin rett. 

Konklusjon:
En velgjort whiskey, fra et destilleri som gjør mye spennende. Sauternes-fatene kler egentlig whiskeyen godt, men personlige preferanser kommer litt i veien for min del, både når det gjelder Sauternes og irsk single malt. Når det er sagt er dette verken for søtt eller druepreget. 

77/100

– Rasmus

Teelings nettside