Jim Beam Rye

Det står "pre-prohibition style" på flasken. Gir det denne rugwhiskeyen noe mer, eller dette først og fremst et billig alternativ til mer fancy rye?

Jim Beam Rye

Nosinginfo

TypeRye
Alkoholvolum40 %
LandU.S.A.
DistriktKentucky
DestilleriJim Beam
UtgiverJim Beam

Den for tiden billigste rugwhiskeyen på polet er Jim Beam Rye – noe som gjør at den for mange stikker seg ut som et godt alternativ når drinker skal mixes, eller man har lyst på gleden av litt ekstra krydder i glasset uten å betale mer enn nødvendig. Den påberoper seg også å være “pre-prohibition style”, noe som sikkert gjør den mer attraktiv for noen. Dessverre har den begrensninger, som bør luftes med en gang. 

En del av promoteringen da den kom ut skrøt av at whiskeyen holdt 45 %. Som vanlig er vi avspist med en versjon på 40 % her i Europa, noe som ofte er i knappeste laget. En mash bill som etter ryktene holder whiskeystilens absolutte minimum 51 % rug, hjelper heller ikke. Det kanskje spekulative her er imidlertid at det ikke gis noe konkret informasjon om hva som gjør dette til en “pre-prohibition style”, utover at rye’en er basert på en gammel oppskrift, som så har blitt endret.

Det mest rettferdige er likevel å bedømme Jim Beam Rye som det den er: En billlig rugwhiskey, 470,- på Vinmonopolet (februar 2021). Den bør funke i drinker, og den bør helst kunne nytes bart eller med par isbiter.

Lukt:
En mild og krydderdrevet duft. Mer i retning av ferske bakevarer enn det krydderkicket man gjerne forventer av en rye. Kanel, spisskummen, ingefær, honning, hylleblomst, røstetede mandler og vanilje. Behagelig, men mildt – i retning av tamt. Brent fudge, lønnesirup og rosépepper. Med vann blir lukten enda litt søtere og varmere, uten at det egentlig skjer så mye med duftnyansene.

Smak:
Nok en av disse “denne whiskeyen burde holdt minst 45 %”-greiene”. Fin blanding av krydder og sødme, lettdrikkelig og behagelig, men det føles litt som bassen har falt ut av miksen. Whiskeyverdens svar på … And Justice for All? Malt ingefær, ginseng, vanilje, hvit pepper, brente mandler, hermetisk mais, nellik og lys karamell. Halvtørr og lett vegetabilsk ettersmak. Med vann: Vanilje, ginseng og blyant. Med vann: Enda mildere, og enda tammere.

Konklusjon:
Hvis du vil ha rye som et litt hissigere og mer krydret alternativ til bourbon bør ikke denne være førstevalget. Til det er den litt for tam. Som en rocks whiskey, i drinker eller egentlig bare som en vanlig hverdagsdram fungerer Jim Beam Rye imidlertid helt greit.

72/100

– Rasmus

Jim Beams nettside