Kilchoman Founders Cask 2018

Etter et snaut tiår på et refill olorosofat er dette nærmest den perfekte julewhiskyen. Eller, den er egentlig knallgod året rundt.

Kilchoman Founders Cask 2018

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum54,4 %
LandSkottland
DistriktIslay
DestilleriKilchoman
UtgiverKilchoman

Det synes å være en grei enighet om hva som utgjør en god julewhisky. Den korte varianten er selvsagt at den skal smake godt, gjerne med et visst sherrypreg, og hvis man tør ønske seg litt ekstra: en whisky som står på egne ben gjennom godteri, fet mat og småslapt juleøl. For min del tar jeg gjerne et snev eller to av røyk også. Som en som har vokst opp med peis, men som ikke har det i heimen nå, er det viktig å holde på også denne gleden i mørketiden. Så da snakker vi røykfylt sherryfatlagret whisky fra Islay da? I aller høyeste grad.

Denne Kilchoman-flasken er en av 643 fra en refill oloroso-butt, destillert i 2008 og tappet på flaske i 2018. Founders Cask-serien skal etter planen bestå av fem tapninger, valgt ut av familiemedlemmer i Wills-familien (familien som startet, eier og drifter destilleriet). Dette er den første, valgt ut av Anthony Wills’ (mannen som startet destilleriet) kone Kathy Wills. Tapningen er sluppet spesielt for Kilchomans distributør Pol Roger og det britiske markedet. Jeg var så heldig å få smake denne for et drøyt år siden på Milroy’s of Soho i London (du vet, på den tiden det var lov å reise bort på ferie?), og flasken ble umiddelbart utnevnt til et lite knippe som skulle få være med hjem i kofferten. 

Lukt:
Det mest påtakelige her er hvor fyldig både malten og røyken her er uten å overdøve sherryfatet. Kanskje ikke så overraskende fra Kilchoman, som tross alt delvis røyker sin egen malt, men fortsatt et deilig uttrykk. Pepperrot, muskatt, brent torv, tranebær, salt sjø, dunnage warehouse, muscovadosukker, bringebærdrops, sot, kamfer og brent rosmarin. Røykfylt whisky i godteriform? Sødmen, de friske bærene og røyken spiller virkelig på lag her. Med vann kommer det til mer karamell, oksebuljong, ozon, rabarbra og Kongen av Danmark-drops.

Smak:
Også smaken kombinerer heftig røyk med sødmen og fruktigheten fra sherryfatene på en nydelig måte. Enda mer bringebærdrops enn på lukten, masse muscovado, røde druer, madeira, salt, shortbread, salvie og lag på lag med torvrøyk. Smaken begynner fruktig, for så fort å bevege seg via krydret til røykfylt. Hamp, sot, lakris, mentholsigaretter og en liten dæsj mandelolje. Vann skaper en nydelig munnfylde og gjør smaken mer krydret. Umami, mørk sirup, ingefærøl, Fernet Branca, harpiks og brente mandler.

Konklusjon:
I løpet av sine få leveår har Kilchoman klart å levere så konsistent kvalitet at de fortjener en plass blant de store på Islay. Denne whiskyen er intet unntak. Både destilleriprofil og det flotte sherryfatet får være med på leken, og står sammen for en whisky med akkurat passe mye røyk og fruktighet til å matche alt krydderet. Nydelig.

87/100

– Rasmus

Kilchomans nettside