Kjellermesterens Labprøve 1, Det Norske Brenneri

Alle destillerier må finne sin identitet, noe som selvsagt betyr endel eksperimentering. Denne gangen er vi så heldige å få være med på reisen.

Kjellermesterens Labprøve 1, Det Norske Brenneri

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum48,9 %
LandNorge
DestilleriDet norske brenneri
UtgiverDet norske brenneri

Når man har med ung whisky å gjøre har fatene ekstra stor betydning. Selv en som har lang tid på rolige refill-fat som favoritt, må vedkjenne at first fill, gjerne med noe litt mer dominerende enn bourbon som tidligere innhold, gjør seg bra for 3, 4, 5 år gammel whisky. Sauternes-fat er vanligvis ikke min greie i whiskysammenheng, men sammen med cognacfat og amerikansk jomfrueik, snakker vi om en kombinasjon som på et litt pussig vis høres veldig fristende. Potensial for friskhet, sødme, fylde og litt ekstra vaniljedominert sagflis.

Navnet er denne gangen også ganske dekkende. Jeg skal ikke påstå at det er uvanlig å blande sammen fat på denne måten, men den uortodokse fatkombinasjonen gir basespriten noe nytt å bryne seg på. Kanskje er det nettopp denne typen fat som fungerer best for Eiktyrne, på samme måte som sherryfat gjør det for Macallan og bourbonfat for Clynelish?

Konseptet her er at deler av innholdet i et sauternes-fat på 225 og et like stort fat av amerikansk jomfrueik har blitt blandet sammen, og fått et par års sluttlagring på et 30 liters cognacfat. Som seg hør og bør for en labprøve er det ikke snakk om store volumer. Bare 60 halvlitersflasker slippes (eller ble sluppet, hvis du leser denne anmeldelsen senere) på spesialslippet på Vinmonopolet 9. November 2020, til den nette sum av 1000,-

Denne anmeldelsen er basert på en smaksprøve jeg var så heldig å få av destilleriet. Jeg sender en stor takk for dette sydover, samtidig som jeg bedyrer at hvordan jeg fikk tak i whiskyen ikke skal ha noen betydning for karakter eller hvorvidt jeg anbefaler produktet.

Lukt:
Det hadde nok ikke vært like åpenbart blindt, men cognacfatene melder umiddelbart sin ankomst. Aprikos, sandeltre, valnøtter, appelsinblomster, lynghonning, muskatt og søtt humlesvakt øl (Innis & Gunn). En frisk, nærmeste brusende lukt. Kanel, grapefrukt og markblomster. Vann tilfører nye preg av varmt treverk, karamell, peppermynte og litt soppstuing. Alt i alt lukter dette absolutt godt, og fatpregene møter hverandre på en godt integrert og naturlig måte.

Smak:
Også smaken har mye karamell, aprikos og honning i seg. Den er ikke voldsomt kompleks, som seg hør og bør fra en såpass ung whisky, men balansen er meget bra. Rørsukker, hvit pepper, pasjonsfrukt, sitrusskall, sultanadruer, nougat og litt salt. Munnfølelsen er fin og lett. Maltdrevet ettersmak, med fennikel og salt mørk sjokolade. Et par dråper vann gjør smaken, i likhet med lukten, både mer balansert og mer spennende. Nye preg av lær og rug. Ja, det smaker ungt, men det smaker fyldig, og ikke minst det er fullt av særpreg.

Konklusjon:
En litt uventet fatkombo, som gjør seg virkelig bra med spriten til Det Norske Brenneri. Fylde fra cognac, friskhet fra sauternes og en god, småbitter maltprofil. Det er bare å fortsette i dette sporet, folkens, for med noen år til på nakken kan dette bli virkelig bra! Spesielt syr cognacfatet ting sammen på en fin måte. 1000,- for en halvliter kan synes dyrt for noen, men akkurat denne gangen synes jeg det er helt fair. Begrenset opplag betyr ikke bare at noe er sjelden, det betyr mer jobb med å sette noe sammen og gjøre det til et faktisk produkt.

79/100

– Rasmus

Det norske brenneris nettside