Blantons Gold Edition

Nok en glimrende tapning av Blanton's. Her er det egentlig bare å løpe og kjøpe.

Blantons Gold Edition

Nosinginfo

TypeBourbon
Alkoholvolum51,5 %
LandU.S.A.
DestilleriBuffalo Trace
UtgiverBlanton Distilling Company

Før jeg setter meg ned med en whisk(e)y som jeg allerede har anmeldt andre varianter av pleier jeg å ta en vurdering på hvor relevant det er å anmelde den. All den tid all whiskey under “Blanton’s” navnet følger mer eller mindre samme oppskrift (både destilleri, mashbill, lagring og gjærstamme) kan man kanskje generalisere smaksnotatene fra en tapning til å gjelde alle. Det som motsier dette er selvsagt at så lenge all whiskey under dette navnet er single barrel, vil det nødvendigvis være en del forskjeller, avhengig av hvordan innholdet i hver enkelt tønne har utviklet seg. Dette er også med på å svekke poenget med å anmelde denne whiskeyen, da det slett ikke er sikkert at tapningen du som leser står med i hånden er den samme som jeg har her.

Hvorfor anmelder jeg da nok en variant av Blanton’s? Jeg har to svar på dette: 1. Siden Gold Edition selges på Systembolaget (749,- SEK, april 2020), ofte som hyllevare, er dette på mange måter den varianten det er lettest å få tak i her i Norge. 2. Det er en j***g god bourbon, som jeg rett og slett har glede av å bruke litt ekstra tid på å analysere.

Presentasjon:
51,5 % alkohol er helt perfekt for en whiskey som dette. Designet er som vanlig ganske overdådig, selv om den gullfargede teksten kommer litt dårlig frem på bildet. 

Lukt:
Som alltid treffer lukten til Blanton’s fint i skjæringpunktet mellom vitalt og eikedrevet. Den forholdsvis unge spriten leker seg med klassiske bourbonpreg som vanilje, lønnesirup, kamfer og tropisk frukt. Vel, lukten er ikke voldsomt tropisk, men disse fiffige pregene av mango, pasjonsfrukt og ananas treffer det lille hintet av kokos på en herlig måte. Tilsett litt kokte moreller, litt blyant og en nyrullet kvalitetssigar, og den enkle men akk så vakre lukten er mer eller mindre oppsummert. Som ventet funker dette også helt strålende med vann. Nye preg av grillet banan, nybakt cornbread og Bassett’s vingummi.

Smak:
Også smaken nyter godt av balansen mellom det unge destillatet og det gode fatet. Det er plenty med vanilje her også, samt pistasjnøtter, søt mørk sjokolade, pasjonsfrukt, kvernet muskat, hvit pepper og en anelse stevia. Heller ikke på smaken er kompleksitet whiskeyens sterkeste side, men det er heller ikke noe man savner akkurat her. En mild grønn note av umodent bygg, sitronskall, karamellsaus, epleskrott og en anelse Coca Cola. Overraskende nok blir bourbonen litt mer spritdrevet etter tilsatt vann. Enda pussigere er det at det rett og slett kler smaken meget godt. Kanel, honning, tørket aprikos og noe svakt metallisk

Konklusjon:
Blant en drøy håndfulls gode Blantons jeg har drukket tror jeg jaggu denne, i all sin simplistiske majestet, er den beste. Og det fra en serie tapninger som er (forholdsvis) lett tilgjengelig gjennom Systembolaget i Sverige. Problemet med Blanton’s, som med alle andre single cask-produkter, er selvsagt at du aldri kan være 100 % sikker på hva du får fra en tapning til en annen. Fordelen er at du kan få noe så bra som dette, såpass enkelt, til en såpass hyggelig pris. Neste gang du er i Sverige vet du hva du skal lete etter.

85/100

– Rasmus

Blanton’s nettside