Amrut Herald, Cask #1271

Indiske Amrut blir et stadig mer spennende destilleri. Denne tapningen, som riktignok ble sluppet for noen år siden, er et godt eksempel på akkurat det.

Amrut Herald, Cask #1271

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum59,5 %
LandIndia
DestilleriAmrut Distilleries
UtgiverAmrut Distilleries

Det er en stund siden indiske Amrut ble dekket her på siden sist. Egentlig burde de vært dekket langt oftere, for det er lite å utsette på kvaliteten og særpreget til dette destilleriet. Dessverre var det dette med tid og penger, for ikke å snakke om alt det andre spennende der ute man også vil fordype seg i. Denne gangen, som sist, er konseptet whisky som er produsert og lagret i Bangalore, for så å få en siste lagring i kaldere strøk. Som kjent fører varme lagringsforhold gjerne til både devil’s share og utstrakt fordamping fra fatet. Ideen med å sende utvalgte fat til nord-europa, for litt lengre men roligere interaksjon med eik, er derfor god.

Der fatene som skulle bli ‘Two Continents’ ble lagret på “et hemmelig sted”, er Amrut mer åpne med Herald. Alle fatene som har inngått i denne serien har ligget en periode på den tyske øya Helgoland. Akkurat denne flasken er nummer 66 av 157 fra fat nr 1271, som etter 5 års lagring i Bangalore fikk 18 måneder på Helgoland.

Presentasjon:
Her har man gjort mye riktig! Cask strength på 59,5 % er det ingen ting å utsette på, og den mørke bronsefargen på whiskyen er etter alt å dømme ekte. Man kunne selvsagt ønsket seg at whiskyens alder stod på flasken, men fatinfo gjør det mulig å finne denne informasjonen på nett. Pen boks og etikett også, selv om det ikke er så viktig.

Lukt:
Eik er stikkordet. Eik, eik og eik. Eik altså, men ikke på en overeiket måte (hvis det henger på greip). Her er det ikke først og fremst støvete og overdrevne tanniner, heller en saftig sirupsaktig duft av varmt treverk. Lønnesirup, lys karamell, tapioka, flambert banan, rå vanilje, kanel, kamfer og valmuefrø. Man må virkelig jobbe for å finne basespriten her, men helt bakerst er det en svak, men pen, maltnote. Whiskyen kan virke litt spiss (her trengs det nok litt vann), men det er også noe varmt og fyldig over den. Eucalyptus, pistasjnøtter og en anelse kokos. Vann temmer en del av treverket, og gjør sødmen mer tydelig. Det hele føles mer balansert og enda fyldigere. Det kommer også til noen milde preg av sitronsaft, knekk og grønne urter (koriander?).

Smak:
Smaken er voldsom, overveldende, men første og fremst på grunn av det høye alkoholvolumet. Med en gang ting roer seg litt blir den utrolige fylden førende, noe som særlig skaper en deilig oljete munnfølelse. Ingefær, chilipulver, nougat, nesquik-pulver, tapioka, kumquat, fudge, vaniljepulver og banan. Dette er en dessertwhisky, ingen tvil om det, men snarere i retning av brownies enn fruktkake. Muscovadosukker, rug og to små rosiner. Med vann blir Herald pussig nok hakket lettere, noe den kler relativt godt. Det hele begynner nesten friskt nå, før alle de fyldige og søte pregene kommer med full styrke i ettersmaken. Som på lukten kommer det også til litt grønne urter (koriander her også, men kanskje enda mer løvetannblader) og sitron, samt et snev av salt og brent sedertre.

Konklusjon:
Nok en gang en herlig, fyldig, dessertaktig og varm whisky fra Amrut. Den trenger litt tid og vann for å virkelig nå sitt zen, men da blomstrer den for alvor også. En artig ting her er at Herald, til tross for alle de søte smakene, fremstår som svært balansert. Som en god dessert er ikke dette emment og overdrevent søtt, snarere balanseres sødmen mot syrlighet, friskhet og en anelse salt. Rett og slett en virkelig god whisky fra et meget bra destilleri.

85/100

– Rasmus

Amruts nettside