The Belgian Owl

Kan ølnasjonen Belgia gjøre andre ting med bygg enn det de er mest kjent for? Denne unge whiskyen fra Liège-området er en god indikasjon på at vi kan ha gode ting i vente.

The Belgian Owl

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46 %
LandBelgia
DistriktVallonia
DestilleriThe Belgian Owl
UtgiverThe Belgian Owl

“Den enes død er den andres brød” er det noe som heter, og dette gamle mantraet gjelder forholdsvis ofte i whiskyindustrien. Destilleringsutstyr er dyrt, og destillerier må ofte vente en stund på å få tilbake investeringene sine. Det er ikke lett å sikre inntekter for et nyoppstartet destilleri, når brennevinet må fatlagres i minst tre år for å kunne kalles whisky, og gjerne mye lengre hvis den i tillegg skal smake godt. Flere destillerier velger derfor å handle utstyr brukt, så når et destilleri legges ned oppstår det muligheter for andre. Det var nettopp dette som var tilfellet da Speyside-destilleriet Caperdonich la inn årene i 2002. Belgiske “The Belgian Owl” kjøpte destillasjonspannene og flyttet dem hjem til sine lokaler i Grâce Hollogne utenfor Liège, øst i Belgia. Tanken var å produsere whisky, basert på lokalt bygg.

Mange vil kanskje heve et øyebryn når de ser belgisk whisky, det er tross alt ikke et land som er kjent for å produsere denne drikken. Samtidig ligger forholdene svært godt til rette. Klimaet i Belgia er ikke helt ulikt andre whiskyområder som Skottland og Bretagne i Frankrike, og kanskje viktigst av alt: whisky er tross alt destillert øl. Er det en ting belgiere virkelig er gode til er det nettopp ølproduksjon. Nå er det selvfølgelig ikke noe automatikk i at folk som produserer godt øl også kan lage god whisky, det skal bl.a. bli spennende å se om Brewdog får det til, men forutsetningene bør like vel være gode.

Selv om destilleriet har vært operativt siden 2004 lar de voksne tapningene vente på seg. Her er det fortsatt ung whisky som gjelder, som denne 39 måneder gamle tapningen fra first fill bourbonfat, kjøpt på Zaventem-flyplassen utenfor Bruxelles.

Presentasjon:
Ærlighet er nøkkelordet for denne whiskyen. Flasken spesifiserer mer eller mindre alt man kunne ønske seg å vite om en slik whisky med følgende påskrift på etiketten: “Eco Friendly/Non Peated/Non Chill filtered/Pot Still/Coloring Free/First fill Bourbon cask/Made in Belgium”. Whiskyen viser stolt sin lyse hvitvinsfarge gjennom den klare glassflasken, og alkoholvolumet på 46 % er absolutt anstendig. Mange destillerier har noe å lære her… Korken er forøvrig laget av plast/gummi, noe som ikke akkurat er like glamorøst som naturkork, men man slipper i det minste å være bekymret for at den skal smuldre opp eller brekke.

The Belgian Owl 2 (1 of 1)Lukt:
Whiskyens unge alder er åpenbar på lukten, men så bør man vel heller ikke forvente noe annet av en drøyt tre år gammel whisky. Kanskje enda viktigere: man får en følelse av at den unge spriten holder høy kvalitet. Sitronskall, eplejuice, vanilje, malteddik, maltsukker, vingummi, blå plommer og hint av grønt gress. Bredden er kanskje ikke voldsomt stor, men fat og destillat jobber godt sammen. Selv en god del vann endrer ikke lukten nevneverdig. Whiskyen blir et lite hakk søtere, og eplene dominerer litt mer, ellers forblir ting stort sett som før.

Smak:
Også på smaken er ungdommeligheten tydelig, og en av de bærende smakene er rett og slett sprit. Preg av karve gir The Belgian Owl et visst preg av akevitt, mens den markante plommesmaken trekker tankene litt mot slivovitz. Heldigvis skjer det mer enn som så; maltbasen er godt ivaretatt, og det nærmest havregrøtaktige fundamentet kan minne om en del irske whiskeyer. Whiskyen har også fruktige preg av epler og pærer utover mot ettersmaken, samt vaniljekrem og ingefær. Selv om helheten er forholdsvis søt er det også en slags bitter syrlighet, som gir whiskyen litt flere ben å stå på. Heller ikke smaken endrer seg voldsomt etter en skvett vann. Vaniljen og maltsukkeret blir tydeligere, litt på bekostning av bitterheten, og det kommer til en liten klype pepper og litt brent toast.

Konklusjon:
Det er ikke en voldsomt kompleks whisky The Belgian Owl stiller med her, men den viser samtidig stort potensiale. Spriten er ren, fruktig og mildt krydret, og interaksjonen med fatene er riktig så god. For de som liker ung whisky kan denne absolutt anbefales. For egen del foretrekker jeg whiskyer som har fått litt mer ro og tid til å utvikle litt mer bredde, og sånn sett føler jeg ikke at denne er helt ferdig. Uansett håper jeg virkelig at The Belgian Owl lykkes fremover, og at vi etter hvert blir presentert noen tapninger på 7+ år. Jeg har nemlig stor tro på at det kan bli meget bra – det er jaggu ikke ofte en såpass ung single malt holder denne kvaliteten.

71/100

– Rasmus

The Belgian Owls nettside