Glencadam 15 YO

Hvis vi får en grei, men ikke legendarisk bra, sommer skal du ha en flaske Glencadam 15. En whisky som balanserer mellom friske lavlandspreg og tyngden til det skotske høylandet.

Glencadam 15 YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46 %
LandSkottland
DistriktHighlands
DestilleriGlencadam
UtgiverGlencadam

En spennende ting i vår tid er at etterspørselen etter maltwhisky har vokst såpass at stadig flere destillerier gir ut nye offisielle uttrykk. Selv destillerier som vanligvis har vært arbeidshester for blendindustrien har kastet seg på dette løpet. Resultatet er selvsagt at vi blir tilbudt et visst utvalg som aldri burde vært utgitt som single malt. Noen whiskyer egner seg rett og slett bedre blandet med en haug med andre. En ettertraktet blendwhisky er ikke nødvendigvis det samme som en god maltwhisky – her er det ofte forskjellige ting man ser etter. Glencadam er et av disse destilleriene som har holdt det gående jevnt og trutt siden første halvdel av 1800-tallet, og som først i nyere tid ble trukket frem i lyset som single malt. Tidligere kanskje mest kjent (i whiskyindustrien i hvert fall) som en viktig brikke i blenden Stewart’s Cream of the Barley – Glencadam holder sakte men sikkert på å bygge opp en gruppe tilhengere, folk som setter pris på særegen whisky fra det skotske høylandets østlige trakter. 15-årigen har på mange måter vært signaturwhiskyen siden den ble lansert i 2005, selv om det etter hvert også ble sluppet en offisiell 10-åring, samt en del andre uttrykk.

Det kan lønne seg å følge litt med på destillerier som ikke har slått gjennom for alvor. De kan ofte sette av bedre fat til offisiell maltwhisky, mens det mindre bra går til blends. Hvis etterspørselen stiger vil gjerne prisene gå opp og kvaliteten ned, noe som gjelder stadig flere destillerier (ingen nevnt, ingen glemt). Denne 15-årigen finnes riktignok ikke på Vinmonopolet, men den er relativt greit tilgjengelig i utlandet, og prisen er ofte god nok til at man kan unne seg en helflaske eller i verste fall en 5cl uten å ta for stor risiko. Prisen er imidlertid bare god hvis whiskyen leverer kvalitetsmessig. Det naturlige spørsmålet blir da om Glencadam 15 holder mål.

Presentasjon:
Rent og pent design, aldersbetegnelse, ikke kjølefiltrert, 46 % alkohol, naturlig hvitvinsfarge uten spor av karamellkulør. Tommel opp.

Glencadam 1 (1 of 1)

Lukt:
Førsteinntrykket er av en fruktig, men relativt stram whisky. Man lurer et øyeblikk på om drammen er ung og spritdrevet, om påskriften med 15 år er ren løgn. Det er den selvsagt ikke, og det er heller ikke ung sprit som driver den litt skarpe nesen på whiskyen, snarere en vital blanding av krydret destillat og eiketanniner. Grønt gress, pepper, hvitvinseddik, koriander, limeskall, vanilje. På mange måter snakker vi friskheten til en trippeldestillert irsk whiskey eller en skotsk lowlander, men med mer fylde og temperament. Hint av terpentin, brente rundstykker, furunål, gule epler og gule plommer. En splæsj vann gir whiskyen en naturlig sukkersødme på duften, og tilsetter nye nyanser av ristede valnøtter, plommesyltetøy, grapefrukt og våt lin.

Smak:
Friskheten videreføres i smaken, men med enda mer frukt og mer krydder. Store mengder pære, nektariner, mango, stangselleri, persille, tyttebær, grønn pepper og Schweppes Tonic Water. Det er fortsatt noe som drar tankene mot Irland og det skotsk lavlandet her, først og fremst Bladnoch – havregrøt, grønt gress, muskatt, malteddik. Samtidig sparker Glencadam 15 mye hardere fra seg, og det oljete og kraftige uttrykket fra destillatet, med preg av bordsalt, kalk og rapsolje skaper assosiasjoner til nabodestilleriene Glen Garioch og North Port. Etter en teskje vann blir whiskyen litt rundere i kantene, uten at den blir mindre vital. Bitterheten trekker seg litt tilbake, og vi sitter igjen med en frisk, fruktig og krydret dram. Nye preg av tapioka, manukahonning og tørr hvitvin.

Konklusjon:
Glencadam 15 klarer kunststykket å blande assosiasjoner fra det skotske lavlandet og Irland med substansen og tyngden til en god høylandswhisky. Bittert, syrlig, søtt, fruktig, krydret – både bredden og kompleksiteten imponerer. Balansen, som kanskje er det svakeste punktet til Glencadam 15, er på sitt beste etter litt vann, både på smak og lukt. En sommerlig og frisk whisky, kanskje spesielt for en sommerdag med rundt 18-19 grader i luften (altså en typisk norsk sommerdag). Hvis vi får en knallsommer i år vil jeg nok foretrekke en Bladnoch, en Rosebank eller en bourbon, men hvis vi får en gjentagelse av fjoråret trenger jeg minst en flaske Glencadam 15. Det gjør egentlig du også.

81/100

– Rasmus