Armorik Classic

Fransk whisky havner litt i skyggen av andre franske drikkevarer, men det har samtidig gode forutsetninger for å være bra. Armorik, fra Warenghem-destilleriet har relativt nylig blitt tatt inn på Vinmonopolet, og gir et inntrykk av hvordan fransk whisky kan være.

Armorik Classic

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46 %
LandFrankrike
DistriktBretagne
DestilleriWarenghem
UtgiverArmorik

Frankrike er et land man heller forbinder med vin og cognac enn whisky. Med tanke på at det først og fremst er druebaserte drikkevarer som eksporteres derfra er det kanskje ikke så rart. Samtidig har Frankrike gode forutsetninger for å bli et bra whiskyland. Lang erfaring med produksjon av alkoholiserte drikkevarer er en god start. Dette gjør bl.a. at det finnes mange erfarne produsenter, som ikke bare kan sette seg raskt inn i whiskyproduksjon, men som også kan tilføre nye erfaringer fra f.eks. cognacproduksjon, og hjelpe til med å bygge særpreg. Franskmenn er også et av verdens mest whiskydrikkende folkeslag, så destilleriene kan regne med et godt marked i hjemlandet. Dessuten er de kulturelle båndene mellom Bretagne i Frankrike og de britisk øyer (spesielt Skottland og Irland) sterke, spesielt gjennom en felles keltisk herkomst. Selv om fransk whiskyproduksjon er relativt nytt, har flere århundre med keltiske assosiasjoner til brennevinet brøytet veien. Dessuten er klimaet i Bretagne såpass likt Storbritannia at man kan produsere på mer eller mindre samme måte.

Armorik produseres på Warenghem-destilleriet i Côtes-d’Armor-regionen i Bretagne, og er det første bretonske whiskydestilleriet (i hvert fall i nyere tid). Warenghem ble startet opp som et destilleri for assortert fruktbrennevin allerede i 1900, men det var først i 1983 destilleriet begynte å produsere whisky. Armorik kan sies å ha levd i skyggen av sine keltiske søskenwhiskyer i Skottland og Irland siden den tid, og det er først i løpet av de siste årene vi har sett en oppblomstring i interesse for denne whiskyen, godt hjulpet av renomméet til et par andre franske destillerier – kanskje spesielt fra nabodestilleriet Glann ar Mor.

Armorik Classic kan nå kjøpes på Vinmonopolet for 910 kroner (september 2015), en pris som må sies å være ganske stiv sammenlignet med hva den går for andre steder (f.eks. £39 på The Whisky Exchange og €41 på den hos den franske spesialistforretningen La Maison du Whisky). Jeg skal ikke spekulere i hvorfor prisen er såpass høy her og nå, men jeg kan allerede si her at den er såpass høy at den skremmer meg fra å kjøpe en flaske med noe som egentlig er både engasjerende og godt.

Presentasjon:
46 % alkohol, pen ravfarge, ingen kjølefiltrering og ålreit vedheng. Jeg liker denne tradisjonen med at mindre etablerte destillerier prøver litt hardere og gir oss entusiaster det vi vil ha på presentasjonsfronten.

Lukt:Armorik Classic (1 of 1)
Vel, her har ikke fatene vært gniene på aromaene av tropisk frukt, så det er nesten så man lurer på om whiskyen har absorbert hele gløden til et par first fill fat under lagringen. Banan, fersken, ananas, honningmelon… the list goes on. Fruktfatet serveres med liberale mengder vaniljekrem og kokosmelk, samt litt kokte mandler, nybakt loff, umoden rips og noen friske tanniner helt bakerst. Til tross for den solide sødmen er det ting som tyder på litt ung sprit, i form av et litt stramt vodkapreg. Litt vann gjør helheten noe mer kornpreget, samtidig som det fjerner mesteparten av alkoholstikket – det lukter riktignok fortsatt litt ungt, men vodkadelen er borte nå. Banan og vanilje får mer plass, og legger seg tettere opp mot de friske tanninene.

Smak:
Ingen skal komme her og si at denne whiskyen ikke har særpreg! Man burde kanskje forventet en viss smak av eplecider fra nordfranske drikkevarer, men at det skulle være så markant i en maltwhisky er mildt sagt overraskende. Vaniljekrem, umodne bananer, fersk ingefær, grønne hageurter, grønn pepper, smørkaramell, Sauternes, kandisert ananas, hvitvinseddik og et lite hint av salt i bakgrunnen. Den relativt lette munnfølelsen kler friskheten bra. Også smaken blir noe mer kornaktig med en skvett vann, og gir assosiasjoner til havregryn. Nye preg av grønne pærer, koriander, sukat og litt revet sitronskall. Ettersmaken har nå blitt ganske tørr og litt mer eddikaktig, uten at det skjemmer whiskyen i noen særlig grad.

Konklusjon:
En spennende og søtlig forfriskende whisky, som skiller seg tydelig fra skotsk whisky. Hvis jeg skulle sammenlignet Armorik Classic med whiskyen fra et land måtte det vært noen av de dobbeltdestillerte irske som finnes der ute, og selvsagt noen av de andre franske. 910 kroner er i dyreste laget for denne, men dette gir meg like vel lyst til å prøve mer fra destilleriet. Når det er sagt skulle jeg gjerne hatt en flaske Armorik Classic også, så hvis den hadde gått for rundt 500-lappen hadde nok denne endt opp i skapet mitt. Whiskyen kan uansett trygt anbefales, selv om den ikke hører til øverst i eliten.

78/100

– Rasmus

Warenghems nettside