Poit Dhubh 8 YO, Bliadhna

Pràban na Linne, eller The Gaelic Whiskies beviste med Té Bheag at de kan lage god blended whisky. Nå er det en malt blend, eller vatted malt som skal under lupen. Dette er en åtteåring som nok en gang lover smaken av autentisk skotsk whisky. Det blir smak, mye smak.

Poit Dhubh 8 YO, Bliadhna

Nosinginfo

TypeVatted Malt
Alkoholvolum43 %
LandSkottland
DistriktN/A
DestilleriN/A
UtgiverPràban na Linne Ltd

Mannen bak Pràban na Linne, Sir Iain Noble (1935-2010)  er en ganske interessant person. Han var sønn av en britisk diplomat og en norsk kvinne. Familien hadde hatt eiendom i Argyllshire i århundrer, men det var på Skye Iain Noble er mest kjent for eiendomsutvikling. Her står han bak flere forretninger, blant dem Pràban na Linne eller the Gaelic Whiskies. Det som er interessant her er at Sir Iain var svært opptatt av det gæliske språket og er direkte ansvarlig for at vi i dag finner veiskilt i Nord-Skottland med gælisk tekst. Det er derfor ikke rart at whiskyen fra Pràban na Linne alle bærer skotskgæliske navn og inskripsjoner. Whiskyen som skal testes her bærer navnet Poit Dhubh (uttales potsj-gu) betyr ”svart kjele”, noe som viser til tiden da whisky ble produsert ulovlig. Om denne ulovlige whiskyen i sin tid ble lagt på kvalitetsfat får være en annen sak. Denne og de øvrige utrykkene i Poit Dhubh-serien blir i alle fall lagret på sherryfat, og siden jeg har smakt disse tidligere har jeg en viss forventning om en ganske krydret utrykk.

Poit Dhubh er en blanding av maltwhiskyer fra øyene i vest, høylandet og muligens Speyside. Den er tilgjengelig i alderene 8, 12 og 21år. I Norge får man desverre bare tak i 12 og 21 som vi kommer til anmelde på et senere tidspunkt.

Presentasjon:
Smaksnotatene blir gjort på bakgrunn av en 5cl kjøpt hos The Gaelic Whiskies. Flott og dyp bronsefarge. Ufiltrert, og noe svakt cling i glasset. PoitDhubh_8_close

Lukt:
Overraskende hissig røyk og tung toffee. Den er i det hele tatt ganske tung på karamellen. Det er også toner av moden banan, vått lær, kokte jordbær, salmiakklakris samt en spennende tone av kjøttbuljong. Den er utvilsomt litt på den unge siden, men det er ganske tydelig at en del av whiskyen i blandingen har tatt en del fat når sherrytonene kommer tydelig frem etter litt lufting. Svisker, dadler og krydderpreg som kanelbark og litt muskatnøtt. Uten vann synes jeg det var en spennende kombinasjon mellom banan og mer tradisjonelle sherrytoner. Røyken blir svakere etter hvert, men den bidrar til å gjøre dette ganske trivelig selv om det lurer litt surt destillat i bakgrunnen. Vann henter frem honning, grønne seigmenn, litt sjø og tørr eik. Røyk og malttoner overvinner den tunge karamellen, men selv om bananen fortsatt er der, er det mye mer integrert i duftbildet. I det hele tatt mer avstemt med vann, men for min del satt jeg mer pris på at den var ”all over the place” uten. En god nese for hva det er. Litt interessant at den opplevdes som mer integrert med vann.

Smak:
Fyldig åpning, med sødme som avløses av økende intens pepper. Dette er ganske intense saker, og det til tross for beskjedne 43% abv! Det smaker som forventet karamell og røyk, men dette blir avløst av pepper og det er også en saltlakris her som får lov til å bli med ut i ettersmaken. Ettersmaken er lang og har muscavadosødme og karamellen er tilbake. Med vann er mye av intensiteten borte og den er i likhet med nesen et langt mer integrert utrykk nå. Røyk og sødme harmonerer, og den salte lakrisen fungerer som et godt bindeledd. Det må imidlertid nevnes at den yngre whiskyen i blandingen blir mye tydeligere med vann og det er stikk av edikk underveis. Smaksbildet på denne whiskyen har sine klare begrensninger. Jeg liker at den er røff, men det blir litt for mye karamell for min smak.

Konklusjon:
Det mest positive med denne whiskyen er at den viser at Pràban na Linne gjør vatted malts bra. Den gjør meg absolutt motivert for de andre i rekken, men jeg synes den kommer litt til kort i smaksbildet. Det er interessant at den tar vann bra, med tanke på at det er en vatting. Den er som skrevet ikke tilgjengelig i Norge for tiden, men jeg anbefaler dere å prøve den hvis sjansen byr seg.

68/100

– Anders

Pràban na Linnes hjemmeside.