Compass Box Orangerie

Compass Box går nye veier for å skille seg ut i whiskylandskapet. Noen ganger fungerer det bra, andre ganger dytter de en whisky full av appelsinskall og krydder...

Compass Box Orangerie

Compass Box har blitt hyllet for både en rekke gode blends/blended malts og for spennende innovasjon. I en tid der destillerier i økende grad velger å beholde mesteparten av det de produserer selv kan nettopp nytenkning være det som skal til for at uavhengige tappere kan skille seg ut og gjøre suksess. Dessverre er det ikke alltid nok å være kreativ, kvaliteten må også være bra, prisen må være riktig, og produktet må gi kundene det de ønsker. Flere av whiskyene til Compass Box klarer dette bra. Når det gjelder Orangerie er jeg imidlertid usikker.

Compass Box er først og fremst et merke for folk som er opptatt av whisky, og som bruker tid på å diskutere kvalitet, smaksuttrykk, pris og utvalg. Skal man lage noe nytt for denne gjengen må whiskyen stå i fokus. Med Orangerie har man tatt utgangspunkt i blended whisky og siden tilsatt appelsinskall og eksotisk krydder – det er altså ikke lenger snakk om en whisky, men en whiskybasert drikk. Dette er absolutt et spennende konsept, men hvis dette skal skille seg ut blandt alle de andre brennevinstypene med appelsinsmak, og forsvare at det presenteres som en whiskydrikk, må komponentene spille på lag. Det må være balanse mellom appelsin, krydder og whisky, og whiskybasen må være tydelige og gjenkjennelig. Såpass bør man kunne forlange når flasken koster 540 kroner på polet (juli 2015).

Presentasjon:
Den lekre flasken i jugend-stil kan jeg selvfølgelig ikke klage på, og whiskydrikken har også en pen og naturlig gyllen farge. 40 % alkohol er sikkert greit nok for en slik drikk, og siden produsenten ikke kan kalle dette en whisky kunne de i og for seg gått lavere også. Man kan vel heller ikke klage over at clinget blir litt ødelagt av noen partikler som minner mistenkelig om appelsinskall. Hey, dette er ikke en single malt.

Lukt:Orangerie (1 of 1)
Surprise, surprise… det lukter appelsinskall. Det er i og for seg helt greit, men hvor er de andre luktene? De er der såvidt i bakgrunnen: Ørsmå hint av fersk stjerneanis, myrra, kanel, nellik og vaniljestilk. Problemet med å kjempe seg ned gjennom appelsinlukten er at man da oppdager hvor ungt og rått whiskyen i blandingen lukter. Vi skal kanskje være glade for at man ikke har brukt 30 år gammel whisky her, men like vel… Med en god splæsj vann kommer whiskygrunnlaget såvidt til overflaten samt et hint av nyper. Ellers er det fortsatt et lastebillass med appelsin på lukten.

Smak:
Smaken utvikler seg mye på samme måte som lukten. Ikke overraskende smaker det appelsinskall også, friske og ferske appelsinskall forsåvidt, men heller ikke så mye mer. Det er en slags vag whiskybase i bakgrunnen som kan minne om en ung og relativ besk blend (Famous Grouse muligens?). Sammen med de svake kryddernotene fra lukten, spesielt vanilje og nellik, finnes det en anelse eiketanniner her. Jeg tror i hvert fall det er det eik det smaker, det er jaggu ikke godt å si bak alt appelsinskallet. Etter man har tilsatt vann kommer det en kraftig raffinert sukkersødme, og nellikpreget blir noe kraftigere. Smaken blir også noe mer avrundet, selv om det fortsatt snerper ganske kraftig i ettersmaken.

Konklusjon:
Jeg ser ærlig talt ikke poenget med Orangerie. Hvis appelsinskallet og krydderet hadde spilt mer på lag med whiskyen kunne dette forsåvidt vært spennende, men dette blir rett og slett overload, og man kan lure på hvorfor Compass Box gjør et poeng ut av at drikken inneholder whisky i det hele tatt. Det kunne like gjerne vært vodka. Jeg skal ikke se bort fra at dette kan fungere fint i enkelte cocktails, men i så fall blir prisen et problem. Finnes det ingen alternativer som kan sette appelsinsmak på en drink, og som ikke koster 540 kroner flasken? Skal vi se: Grand Marinier: 400,- Triple Sec: 360,- Cointreau: 400,- Appelsiner: 15kr/kg. Jepp, det finnes. Jeg kan ærlig talt ikke anbefale noen å kjøpe Orangerie, med mindre de samler på ting med appelsinsmak eller vil ha en pen flaske å se på. Jeg skal alltids klare å finne noe å bruke resten av flasken til, for det smaker ikke helt jævlig, men når alt kommer til alt fremstår dette rett og slett som et dårlig kjøp.

40/100

– Rasmus

Nettsiden til Compass Box