Té Bheag nan Eilean

Isle of Skye har som mange vet kun ett destilleri, men det ikke alle vet er at det finnes annen whisky som har sitt hjem der. Pràban na Linne, eller for engelskspråklige The Gaelic Whiskies gir ut det de lover er autentisk skotsk whisky. Blant disse finner vi blenden Té Bheag. Vi sier alle fall ikke nei takk til en litt mindre kjent blend.

Té Bheag nan Eilean

Nosinginfo

TypeBlend
Alkoholvolum40 %
LandSkottland
UtgiverPràban na Linne Ltd / The Gaelic Whiskies

Hvis du først skal til hebridene er Isle of Skye et naturlig mål. Ikke bare for whisky, men også for natur av en annen verden. Sør-øst på Skye ligger den frodige halvøyen Sleat, og der i skjønne omgivelser finnes whiskyutsalget til Pràban na Linne i den koslige havnen Eilean Iarmain. Det var ikke lett å få øye på butikkens inngang mellom to hus, men da vi først fant frem fikk vi gratis smaksprøver av hele produktrekken. Vel verdt et stopp. Pràban na Linne, eller The Gaelic Whiskies har for tiden intet eget destilleri men annonserte i fjor at deres Torabhaig distillery er i emning. Planen er en single malt med samme navn. Foreløpig produserer de egne blandinger under merkenavnene Té Bheag, Mac Na Mara, og Poit Dhubh. Maltwhiskyen skal i hovedsak komme fra destillerier i høylandet, øyene i vest og noe fra Speyside.

Skotsk Taake kommer til å omtale alle disse utrykkene, men vi begynner med den relativt lett tilgjenglige blenden Té Bheag. Té Bheag uttales ”Kjei-vekk”, og med sitt fulle navn Té Bheag nan Eilean betyr det «liten dame eller liten dram fra øya» på gaelisk. Den koster i skrivende stund 390kr på Vinmonopolet. Maltgehalten er ca. 40 % og denne whiskyen skal være mellom åtte og elleve år gammel.

Presentasjon:
Smaksnotatene blir gjort på bakgrunn av 5cl kjøpt hos The Gaelic Whiskies. Den er ufiltrert og fargen virker naturlig. Det er ikke all verden til cling, men det forventer jeg heller ikke av en blend. TeBheag_close

Lukt:
Torvrøyk i klassisk stil, tørket frukt, malt, fløtekaramell og et snev møbelpolish. Ingen spesielle unoter, veldig typiske og klassiske preg for en skotsk blend. Det er i hovedsak sherry som styrer førsteinntrykket hva fat angår, men det er også en del herlig sitrus som får fritt spillerom etter litt lufting. Malten er der hele tiden, og til tross for at den ikke har tyngden til en single malt, er det ikke så rent lite ristet brød her. Noen dråper vann fremhever en ganske massiv aroma av fudgekaramell og et nøttepreg jeg ikke kjente tidligere. I tillegg er det noe høylandshonning her som virkelig kler det stadige røykpreget og det milde stikket fra grainspriten. Over tid kan noe spearmint anes. Dette er en nese som er verdt prisen av whiskyen alene, kanskje ikke på høyde med god single malt, men helt klart mye kvalitet for pengene.

Smak:
Den er i utgangspunktet mild og lett i munnhulen, men biter snart fra seg med litt spritet grain og krydderier fra sherryfatene. Det smaker i utgangspunktet som en litt forvirret Bunnahabhain før den minner mer om en ung Talisker, ganske morsomt egentlig. De pregene jeg plukker opp er karamell, litt rå maltsprit, salt, appelsinmarmelade og rikelige mengder pepper. Mot slutten torvrøyk, litt kakao og noen tørre eiketanniner. Vann gjør det litt mer støvete og det anes noen minttoner mot slutten. Det er ingen stor ettersmak, men hadde jeg heller ikke forventet. Jeg opplever at 40% virker ganske riktig for denne blenden og synes det taler til dens fordel at den har noe barskt og ærlig over seg. Eleganse kan man finne andre steder.

Konklusjon:
Den markedsføres som en connoisseur’s blend, og i dette tilfellet betyr det vel at man faktisk har kjennskap til den. Det du får er en klassisk skotsk blend, ingen spesielle unoter og helt klart på høyde, om ikke bedre enn de mest populære merkene. Ønsker du en whisky som man kan nyte mens oppmerksomheten er rettet annetsteds, eller ha som referanse til hvordan en skotsk blended whisky smaker – ja, da er ikke Té Bheag et dårlig valg.

76/100

– Anders

The Gaelic Whiskies’ nettsider