The BenRiach 21 YO Authenticus Peated

Vi er ved veis ende i serien om BenRiach. Den siste, sjeldneste og eldste whiskyen, BenRiach Authenticus 21 yrs, skal vurderes. En whisky som ser bakover i tid, og som skal være premiumutgaven at utgavene med torvrøyk. Er dette vinneren?

The BenRiach 21 YO Authenticus Peated

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriBenRiach
UtgiverBenRiach Distillery Company Ltd.

 Vi er tilbake til med den siste smaksprøven i  BenRiachboksen, og det er nå den eldste og kanskje mest spesielle tapningen vi skal smake og vurdere. Jeg har i tidligere anmeldelser nevnt at BenRiach har fått en ny start de siste årene, men med en alder på 21 år er snakk om whisky som ble destillert lenge før dagens eiere hadde fått kloen i fatene. Dette er i likhet med tiåringen en speysider med torvrøyk, altså noe som i dag er ganske uvanlig. Whiskyen har midlertid fått tilnavnet ”Authenticus”, noe som henspiller på at i hine hårde dager var dette et langt mer utbredt uttrykk fra denne regionen. På den tiden var torv den vanligste brenselet for malttørking og whisky med denne smakskarakteren var derfor mer utbredt. Det er altså med blikk bakover i whiskyhistorien vi skal forvente fra BenRiach denne gangen. Jeg har også store forventninger til denne da jeg synes tiåringen var meget god, og whisky har det med å bli bedre med alderen, selv om jeg kan forvente et mye mer dempet inntrykk av den gode røyken.

Det kan være verdt å merke seg at denne er nå kun tilgjengelig i denne boksen, og BenRiach gir kun ut ”Authenticus” som 25-åring. Den koster 1800kr p.t. for en flaske på Vinmonopolet. Det er derfor synd at denne anmeldelsen ikke helt presist kan si noe om den er verdt pengene eller ei. Jeg håper uansett at smakbeskrivelsen kan gi en viss indikasjon på hva man kan forvente seg.

Presentasjon:
Korken satt såpass godt fast på den lille flasken at jeg var redd for å ødelegge den. Litt irriterende at jeg kom til å søle litt da jeg åpnet den. Jeg synes whiskyen har et fint cling, en pen bronsefarge som virker tiltalende i glasset. Flaskekoden er 09/11074, tappet 21.11.2009. benriach21withbox

Lukt:
Røyken er veldig dempet, og jeg får en mer utpreget søtlig, floral duft i retning lavendel. Honning, brente marshmallows og løvetann tar fort styringen i noe som er en litt forsiktig nese. Jeg kjenner også bakte epler, appelsin, fersken på boks og et veldig rolig men tydelig eikepreg. Torvrøyken er såpass dempet at det er vanskelig å trekke paralleller til Islay slik man kunne med tiåringen. Dette er helt klart en speysider, men med en ekstra dimensjon fra røyken. Det er som nevnt mye eik, og jeg aner et sherryfat som bidrar med litt tørket frukt og allehånde. Vann drar frem en litt interessant grønnsaktone, nesten i retning fennikel mens honningen kommer tydeligere frem slik den har gjort hos den andre Benriachene jeg har testet. Den har også en tone som kan minne om såpe, som jeg ikke helt liker. En god nese, og interessant i sin egenart, men føler ikke helt at forventningene innfrir.

Smak:
Et ganske tydelige eikepreg og røyken er helt klart mer tilstede på tungen. Mørk sjokolade, sigar, og et maltsukker som jeg håper kommer bedre frem med vann. Slik den er nå har den en fin balanse mellom bitter og søtt i ettersmaken, men jeg synes fatene kanskje har tatt litt mye overhånd.  Jeg blir litt tørr i halsen av den. Vann får definitivt frem mer av den gode malten, samtidig som munnfølelsen blir mer voksaktig. Jeg synes det er fortsatt er eikebitterhet, og mye krydder, men opplever den kanskje som en tanke bedre med en liten dæsj vann, til tross for at man får en litt emmen ettersmak i bytte. I likhet med nesen er den kanskje ikke så god som jeg håpet på, og er i tillegg noe svakere på smak enn i nesen. En helt grei whisky, men hadde håpet på mer.

Konklusjon:
BenRiach Authenticus er ikke en dårlig whisky, og den har helt klart kvaliteter fra et godt destillat og rikelig med tid på fat. Jeg savner litt mer kompleksitet og jeg føler ikke dette bærer helt frem. Det er ting i lukten som gjør at jeg gjerne tester 25-åringen hvis sjansen byr seg. Etter å ha smakt meg gjennom bokssettet har jeg fått inntrykk av et destilleri som har et godt grunndestillat, mye honning generelt, og mest spennende med torvrøyk. Jeg synes helt klart at fra utvalget i boksen kan det bare være en vinner: BenRiach Curiositas 10. Det kan virke overraskende at den yngste skal være best, men hvis man tenker etter er mange av de mest populære røykwhiskyene på markedet i den alderen. Røyksmaken blir borte med årene, og den vitaliteten du fortsatt har etter ti år på et relativt aktivt fat, er den man gjerne letter etter i en peated whisky. Min anbefaling blir at man tenker seg litt om før man går for en urøkt BenRiach fra ”Heart of Speyside”-serien, men man kan ha mer tillitt til at man får noe interessant når man velger de med torvrøyk. Det at man slipper å betale for mye er jo også et pluss, ikke sant?

70/100

– Anders

BenRiachs hjemmeside