Chivas Regal 12 YO

Vi utforsker en av verdens mest populære high-end blends med denne anmeldelsen, og benytter anledningen til å summe litt rundt hva som er og hva som en gang var. Hvordan står Chivas Regal 12 yrs seg et stykke inn i det 21. århundre?

Chivas Regal 12 YO

Nosinginfo

TypeBlend
Alkoholvolum40 %
LandSkottland
DistriktN/A
DestilleriN/A
UtgiverChivas Regal

For bare noen få år siden var det blends som regjerte whiskymarkedet. Faktisk er det fortsatt det, men det er det lett å overse i nåtidens store maltwhisky-hype. Jeg sier “hype” for å sette ting på spissen, og man trenger ikke tilbringe lang tid her på Skotsk Taake for å se at det tross alt er maltwhisky som opptar oss mest. En markant forskjell på nå og da er at større tilgengelighet til ekslusive maltwhiskyer og mer generell kunnskap har gjort blends som for et drøyt tiår siden var regnet som eksklusive til å virke dagligdagse og nærmest kjedelige. Tiden da man kunne imponere gjester med å by på en Johnnie Walker Black Label eller nettopp Chivas Regal 12 er over.

Chivas Regal har røtter tilbake til 1909, og ble utviklet av Stewart Howard for å selges på det nordamerikanske markedet. Som så mange andre opplevde de både oppturer og nedturer, men som vi så godt vet kan man vinne frem med den riktige blandingen av kvalitet, kunnskap og pågangsmot. Godt inne i 21. århundre er Chivas Regal fortsatt et populært merke, som selges i store kvanta til mesteparten av verden.

Presentasjon:
Dette er en blend, så som forventet snakker vi 40 % alkoholvolum, fargetilsetning og kjølefiltrering. Samtidig er det hyggelig at de fortsatt blander whiskyer som er 12+ år i dagens marked. Det viser dedikasjon og kvalitetsfokus. Jeg har også litt sans for flaskedesignet som definitivt får whiskyen til å skille seg litt ut. Mange tenker nok fortsatt på kvalitet når de ser en flaske Chivas Regal 12.

Lukt:
Det hele begynner søtt og fruktig, med friske grønne pærer, hermetisk ananas, vanilje og knekk. I klassisk blend-stil er fundamentet her litt tynt, og går man dypere i glasset plukker man opp de sedvanlige notene av søt men intetsigende grain whisky. En svak gummilukt kommer og går litt, sammen med et snev av krydderier (i retning av spisskumin, blomkarse og tørket cayennepepper). Jeg plukker også opp et flyktig snev av malt, som er mer enn velkomment.

Med litt vann blir lukten litt mer syrlig i form av sitron og appelsinskall. Luktene integreres også litt bedre, og gjør en litt bedre jobb med å skjule grain whisky-andelen. Av andre nye preg finner jeg litt kardemomme, litt tomat og litt nylagt asfalt.

Smak:
Pærene er utvilsomt med i smaken også, sammen med vaniljen. Sødmen er noe mer avdempet enn man skulle forvente, noe som sammen med syrlighet (pære og sitron) gjør dette til en relativt balansert affære. Melne bananer, litt eik og en klype kakaopulver gir whiskyen noe tørrhet, som også kler helheten godt. Helt bakerst er det et ørlite snev av røyk, som går mer i retning bråtebrann enn torv, og litt karamell.

Vann slipper først og fremst frem mer malt (spesiselt i form av knekkebrød), og i likhet med lukten blir det også en anelse syrligere. Røyksmaken blir litt sterkere, det samme gjør pregene av karamell. Jeg finner også en del mørk sjokolade her nå, en smak som setter seg mer og mer. Banansmaken blir noe mer umoden, og tar til en viss grad over for den tydelige pærsmaken. Ettersmaken blir også litt lengre med vann.

Konklusjon:
Chivas Regal 12 er alt i alt en god blend, uansett om man drikker den bart, med en skvett vann, med isbiter, eller som en del av en longdrink. “Alt” er lov med blends, og er du en av dem som foretrekker en whisky soda skal du ikke ha dårlig samvittighet hvis du bruker denne whiskyen (i motsetning til Chivas Regal 18, som jeg synes bør nytes som en malt). Samtidig sier denne noe om hvilken vei vinden blåser. Folk snakker om den synkende kvaliteten på mange maltwhiskyer, og det dukker stadig vekk opp dommedagsscenarier for den kommende tiden. Da kan det være greit å huske på at det som for kort tid siden var regnet som noe av det ypperste (f.eks. Chivas Regal 12yrs), tross alt ikke kan måle seg med flere av de billigste og enkleste maltwhiskyene av moderne merke. Løpet er ikke kjørt, mine venner, og noen ganger bør man skjenke seg et glass Chivas, både for å for nyte noe som tross alt er en god whisky, og for å minne seg selv på hvordan ting kunne vært hvis maltwhiskyen ikke hadde vunnet gjennom.

76/100

– Rasmus

Chivas’ nettside