Chivas Regal 18 YO

De fleste har hørt om Chivas Regal. Vi prøver en litt mer fancy variant og får en oppvisning i faget blended whisky.

Chivas Regal 18 YO

Nosinginfo

TypeBlend
Alkoholvolum40 %
LandSkottland
DistriktN/A
DestilleriFlere
UtgiverChivas Brothers

Chivas Regal trenger nok ingen introduksjon for de fleste. 12-åringen har i mange år vært en av verdens mest populære blends. Chivas Brothers, eid av Pernod Ricard, gir ut i dag tre utgaver av sin berømte blend: den nevnte tolvåringen, Chivas Regal 18 og Chivas Regal 25. I tillegg gir de ut Royal Salute, en annen blend vi kommer tilbake til om ikke alt for lenge.

Attenåringen er av nyere dato og ble lansert så sent som 1997. Chivas Regals master blender Colin Scott har blandet over 25 maltwhiskyer, og blant dem kan man anta Strathisla, Longmorn og Glenlivet. Den koster i skrivende stund 677 NOK på Vinmonopolet, noe som er relativt høyt for en blend, men etter min mening ikke avskrekkende hvis kvaliteten holder.

Utseende:
Dyp og mørk brunfarge med et rødt skjær. Man må nesten ta for gitt at det er brukt farge og filtrering i denne, blendmarkedet tatt i betraktning. Whiskyen er presentert i en flaske med naturkork, bare sånn for å understreke at det er et kvalitetsprodukt.

Lukt: Dette var pene saker! Det først som slår meg er en del typiske, men meget godt avstemte sherrytoner. Jeg finner mild eik, røde bær,dadler, noe møbelpolish, hermetisert ananas og mandler. Jeg er vant til litt mer dybde i en eldre whisky og gjør da noe jeg sjelden gjør, især med en whisky som holder 40%. Jeg tar noen dråper i håndflaten som jeg lar fordampe, og plukker opp mer eik og et frisk preg av svisker. Jeg er forsiktig med vann og tilsetter ikke mer enn en dråpe. Den merkes godt og jeg kjenner vaniljen bedre, nougat samt et robust preg av norsk lynghonning. En svært velbalansert nese, med tydelige og gode aromaer.

Smak:
Smooth som et svaberg ved Færder! Jeg blir overrasket over hvor frisk frukten er, med friske plommer og nektariner som tydelige representanter. Jeg får en følelse av august måned allerede. Det går fort over i mørk, hjemmelaget kakao med vaniljepulver, noe som også bidrar positivt i smaksbildet. Mot slutten er den noe tørr med kanel. Ettersmaken har en god lengde til blend å være og jeg kjenner litt av grainspiriten. Det oppleves som positivt at den henter tilbake smaken av plommene og således oppleves som en ”lett” whisky.  I likhet med nesen er det hele godt balansert og har en moderat kompleksitet.

Konklusjon:Dette er helt klart en blend av god kvalitet. Det er ikke uvanlig at en god blend har en myk munnfølelse, men denne tar det et steg videre. Jeg kjenner igjen mange gode trekk fra Speyside, men i motsetning til en single malt derfra går nok ikke denne i dybden. Mange  maltdrikkere vil på dette grunnlag kanskje innta en litt avvisende holdning til en blend, men jeg synes at man da, i spesielt dette tilfellet, går glipp av en flott oppvisning i en annen fagdisiplin.

81/100

 – Anders

 Chivas Regal sin hjemmeside.