Talisker 10 YO

Det er november, og vinteren står for dør. Hva skal man varme seg på "når nettene blir lange og kulda setter inn"? Vi finner en verdig kandidat i Talisker 10. En øywhisky med særpreg i bøtter og spann.

Talisker 10 YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum45,8 %
LandSkottland
DistriktIslands
DestilleriTalisker
UtgiverTalisker

Det er november og jeg kjenner at kroppen er litt skral, det er kaldt og vått ute og man går rundt og snufser. Det er da man får lyst på en dram som røsker litt opp i maskineriet, en dram som nytes pakket inn i et pledd, gjerne foran en peis. Nå har jeg ikke peis, men regner med at en peated whisky vil kompensere for det. Jeg har kjent Talisker 10 en stund, og synes omstendighetene er perfekt for en fyldig dram nå. Heldigvis har jeg luktesansen i behold, derfor kan det passe med en anmeldelse i tillegg.

Jeg kan kort si om whiskyen at Talisker er det eneste destilleriet på Isle of Skye. Den blir kategorisert under distriktet Islands, men skillers seg åpenbart fra destillerikarakteren til Highland Park, Arran, og Scapa. Det er ikke et spesielt stort destilleri med tre spirit stills. De har jeg ganske bred range, og jeg har til gjengjeld å smake en dårlig Talisker. 18 åringen kom nylig tilbake på polet, og til tross for en stiv prislapp, så er den absolutt verdt å sjekke ut hvis du får muligheten til å smake.

Utseende:
”Farven er justeret med Karamell” står det på flasken. Litt usikker på filtrering. Siden den holder nesten 46% så er det normalt å ikke kjølefiltrere på den styrken. Nå er dette en whisky som er populær i markeder hvor man gjerne bruker isbiter, og jeg får heller ikke noe mist. Antakeligvis er den filtrert. Den fester seg godt til glasset selv om den ikke er spesielt tyktflytende.

Lukt:
Det første som slår en etter litt lufting er at dette er en fyldig whisky. Torvrøyken er så absolutt tydelig, selv om den ikke er så kraftig som standardwhiskyene til eksempelvis Ardbeg og Lagavulin. Jeg vil heller legge vekt på en ganske frisk fruktighet, hvor det er helt klart pære og syrlig appelsin som dominerer. Jeg kjenner en svak duft av jord før jeg tar i vann. Et preg av kamfer er også tilstede etter at jeg har tilsatt vann, og etter en to-tre teskjeer er tørre duften av sjø et heldig preg i noe som viser seg å være en svært god whiskyopplevelse.

Smak:
Meget fyldig, nesten et lite måltid. Fruktig på smak, nesten litt bourbonaktig, og så setter krydderbomben inn. Aromatiske kryddere, og mye pepper! Det er ikke uvanlig med peppersmak i whisky, men Talisker sparer virkelig ikke på kruttet. Ettersmaken varer lenge og vel, og etter krydderet har gjort sitt, kjenner jeg lakris og malt.

Konklusjon:
Jeg ble varm og god i kroppen etter denne, og absolutt et perfekt valg denne novemberkvelden. Det er litt vanskelig å sette en score føler jeg, det er for så vidt ingen unoter. Den lider kanskje litt under at den er så ung, og jeg skulle kanskje likt litt mer smak av malten. Det koker vel egentlig ned til en mangel av en ”je nais sais quoi”, denne faktoren som gjør at du vil ha bilder av destilleriet på nattbordet. Jeg anbefaler den uansett helhjertet.

83/100

– Anders

 Taliskers nettside