The Old Fashioned Cocktail

I takt med den økende populariteten til 60-tallsserien Mad Men har Old Fashioned igjen blitt en yndet cocktail å fylle glasset med. Det er på sin plass - det er tross alt denne whiskydrinken som er den originale cocktailen.

The Old Fashioned Cocktail

Noen av de første beskrivelsene av cocktail omtalte det som en drink bestående av brennevin med vann, sukker og bitters. Drinken som gjerne ble kalt whiskey cocktail ble i ekte Mad Men-stil brukt av mange som en liten «pick me up» morgen som kveld i den tro at den fungerte som medisin. På slutten av 1800-tallet gikk mange bartendere over til å kalle den originale cocktailen for Old Fashioned for å skille cocktailer som ble laget på «the old-fashioned way» fra nyere og mer komplekse varianter. Old Fashioned hadde sin storhetstid fra slutten av 1800-tallet til tidlig 1900-tallet. Den var vanlig å drikke på 60-tallet, men hadde nesten forsvunnet helt på slutten av millenniet. Drinken fikk en oppblomstring på tidlig 2000-tallet som sammenfalt med ankomsten av Mad Men-serien hvor hovedpersonen Don Draper bestiller sin favorittdrink allerede i løpet av de første minuttene av episode 1.

Følgende er tre varianter av cocktailen; Don Drapers variant, purist-varianten og min egen versjon. Alle oppskriftene krever Old Fashioned-glass (tumbler glass med tykk bunn og rette sider).

Don Drapers Old Fashioned oppskrift
Fra scenen hvor han møter Conrad Hilton i baren i episode 3 («My Old Kentucky Home») av Mad Men sesong 3: YouTube-link

Til 2 personer:

 • 2 brune sukkerbiter (1 i hvert glass)
 • 12 dråper/dash Angostura bitter (6 i hvert glass)
 • 2 maraschino cocktailbær uten stilk (1 i hvert glass)
 • Et blandeglass (halvliterglass) med is
 • 3-4 cl whiskey Old Overholt straight rye whiskey (selvom Don Draper generelt sett foretrekker Canadian Club i serien)
 • ½ flaske Canada Dry sparkling water
 • 2 appelsinskiver

Sett frem to Old Fashioned-glass. Ha en sukkerbit i hver. Dynk hver sukkerbit med 6 dråper/dasher med Angostura bitter. Legg i et cocktailbær i hvert glass og mos sukker, Angostura og bær sammen (det er dette som på engelsk kalles «muddle»). Fyll et blandeglass med is, whiskey og Canada Dry, og bland. Hell i halvparten av blandingen i hvert Old Fashioned-glass. Avslutt med å ta en appelsinskive i hver drink.

Purist-varianten (ifølge Old Fashioned-evangelist Martin Doudoroff sin nettside Old Fashioned 101)

Ta litt sukker i et Old Fashioned-glass og løs opp i litt vann. Tilsett noen dråper/dashes Angostura bitters. Hell i 6 cl med bourbon eller straigth rye whisky. Bland. Hvis du føler at drinken trenger det, kan du tilsette litt vann, men det skal ikke være nødvendig. Om ønskelig kan du tilsette is (ideelt sett er det bra å bruke kun én stor iskube) og appelsin- eller sitronskall (på engelsk kalt en «twist»; du presser oljen ut av skallet og over i glasset og lar deretter skallet være igjen i glasset som dekorasjon).

My way (min variasjon av drinken)

 • 1 ts sukker
 • 3 dråper/dashes Angostura bitters
 • 1 ts vann
 • 2 cl Johnnie Walker Red Label (eller annen velbalansert blend)
 • 1 maraschino cocktailbær
 • 1 appelsintwist (som forklart tidligere)
 • isbiter

Ha sukker i glasset og tilsett Angostura bitters. Bland. Tilsett vann og bland til sukkeret er oppløst. Ha i whisky, cocktailbær, appelsintwisten og isbiter, og bland en siste gang. Nytes umiddelbart.

 – Julie

Kilder:
New York Times

Old Fashioned 101