Springbank 15 YO

Springbank 15 er på mange måter flaggskipet til dette legendariske destilleriet. Identitet, håndverk og Sherry er stikkord for en stor opplevelse fra Campbeltown.

Springbank 15 YO

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46 %
LandSkottland
DistriktCampbeltown
DestilleriSpringbank
UtgiverSpringbank

Springbank og Whisky fra Campbeltown er noe jeg ble tidlig anbefalt da jeg ønsket å utvide samlingen min. På de fleste polutsalg jeg har besøkt er det Springbank 15 som jeg ser oftest og jeg valgte den. Springbank 15 ble min første opplevelse derfra, og den overbeviste stort. Siden har jeg smakt Longrow CV, den purunge Kilkerran og en gammel Springbank 10 som dukket opp nylig på en restaurant i Spania. Jeg har nå veldig lyst til å bli prøve alt som kommer fra Springbank/Glengyle. Jeg tror det har noe med at de har fokuset på egen identitet, samt at du kan stole på at (nesten) alt er gjort på gamlemåten.

Det er litt synd at de er svært sparsomme med informasjon på boksen og etiketten. Man må gå på nettsiden deres for å finne informasjon om lagring og offisielle notater. Det er interessant at innholdet har blitt lagret i minst femten år på sherryfat alene. Det  står dessverre ikke noen videre informasjon om hvor fatene kommer fra.

Jeg har smakt den både med og uten vann. Jeg foretrekker den neat, og baserer meg mest på dette.

Presentasjon:
Gyllen med et dypt rødskjær som vitner om lagring på sherryfat. Ikke så mørk med tanke på lagringen, men nå er det ikke tilsatt noe fargestoff heller. Det er også flust av ubåter som bare kan bety at den ikke er kjølefiltrert. Jeg synes whiskyen virker ganske tykk og oljete i glasset.

Nese:
Fruktig! Søt honning, kanskje litt sherry men ikke så tydelig som man skulle forvente. Jeg mener, det er ikke druer men definitivt fruktig. Jeg vil si syrlige epler er det som slår meg. I tillegg til litt svak vanilje, så får jeg en litt snål lukt, det minner om bananer men i stedet for frukten så tenker jeg på den kremen som er inni Twist banan. Noe torvrøk kan spores. Alt i alt, så er det gøy å lukte på denne!

Smak:
Jeg synes den er svært myk på tungen, før det skjer veldig mye på en gang. Litt vanskelig å skille smakene fra hverandre til å begynne med. Jeg synes den ikke er så søt egentlig, men får en kompleks bitterhet. Jeg vil ikke si mørk sjokolade, men kanskje skallet fra sitron?

Finish:
Lang og ren. Man kjenner mer av røyksmaken nå. Man skulle tro det ville være mer anis, men jeg får noe annet. Det minner litt om hasselnøtter, men kanskje det bare er eik?

Konklusjon:
Dette er virkelig en Whisky jeg har blitt glad i. Den er kanskje noe av det mest komplekse jeg har smakt til nå, og den kommer nok til å bli en gjenganger når det gjelder innkjøp. Det eneste ankepunktet jeg kan komme på er at den ikke er like morsom på tungen som den er i nesen, men jeg tenker også at dette er en Whisky jeg bør vende tilbake til når jeg har fått mer erfaring, og da især med Campbeltown. Jeg synes den er vel verdt pengene. Jeg håper også destilleriet kan bli flinkere til å fortelle mer om whiskyen på selve boksen, og gjerne kjøre på med skryt, men på en annen side så viser det vel en slags selvtillit i å la innholdet tale for seg.   Et lite pro-tip på slutten: hvis man rister på flasken så vil den bli en tanke mer syrlig, og man vil  få mer preg av pære enn eple når man noser den.

89/100

– Anders

Springbanks hjemmeside