North Port Rare Malts Selection 19 YO, 1979 – 1998

Diageos Rare Malts Selection er kjent for å gi ut whisky som ellers er vanskelig å få tak i, og som holder svært høy kvalitet. North Port er for lengst nedlagt, men produserte spennende whisky og navnet har en en overraskende opprinnelse.

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum61 %
LandSkottland
DistriktIslay
DestilleriNorth Port
UtgiverDiageo

North Port-destilleriet ble opprettet i 1820 under navnet Townhead, før det skiftet navn til Brechin, og til slutt North Port i 1839. Landsbyen (som også heter Brechin) som destilleriet lå i var i lang tid omringet av en bymur, og navnet «North Port» kommer faktisk av at destilleriet lå ved den nordlige porten i bymuren. «North Port» kommer med andre ord ikke av «den nordlige havnen», som man kanskje skulle trodd men av det nordiske ordet «port», noe som er med på å illustrere de tette båndene mellom nordisk språk og dialekter i Skottland.

Dessverre ble destilleriet «mothballed» (produksjonen ble stoppet) i 1983 – et skjebnesvangert år for mange destillerier i Skottland (mer om dette en annen gang). I 1990 ble North Port revet. Siden den tid har det ligget et supermarked der destilleriet en gang lå. Det er fortsatt mulig å få tak i whiskyer herfra, men det blir naturlig nok vanskeligere med årene.

Presentasjon:
Ren, lys – ingen utpreget mist, men tendenser til partikler. Ikke kjølefiltrert eller tilsatt fargestoff.

Lukt:
Neat – Mørk fudge, kremet kaffe, kamfer. Litt ferskt gress og våt malt.
Tilsatt vann – Tydeligere og behageligere maltnote, kamfer, vanilje og gress, samt en fruktnote som er vanskelig å plassere (honningmelon?)

Smak:
Hvit pepper, kamfer, litt lakris og melon. Jeg merker et floralt preg (trolig syrin), ananas. Litt peat helt bakerst. Frukten kommer mye tydeligere frem jo mer vann man tilsetter (både i lukt og smak). Overraskende lite maltsmak uavhengig av vannforhold.

Konklusjon:
Litt for høy alkoholgehalt, burde vært mer dybde i smaken. Lukten er spennende, men smaken rekker ikke helt opp.

77/100

– Rasmus

North Port har ingen offisiell hjemmeside