Kilchoman Winter 2010, Inaugural & Machir Bay

En titt inn i krystallkulen hos Islays yngste destilleri. Tre nye utrykk som gir gode indikasjoner på enda en klassiker fra øya. Kilchoman har gitt ut overraskende mange uttrykk i løpet av kort tid, og de gir oss entusiaster en unik mulighet til å følge destilleriet fra starten.

Kilchoman Winter 2010, Inaugural & Machir Bay

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum46 %, 50 %, 46 %
LandSkottland
DistriktIslay
DestilleriKilchoman
UtgiverKilchoman

Jeg kjøpte tre miniatyrer av Kilchoman i Skottland i påsken, med det spesifikke målet om å smake de kronologisk etter utgivelsesdato, fra 2010 til 2012. Kilchoman har som Islays yngste destilleri (opprettet i 2005) stadig gitt ut svært unge whiskies, både for å få inntekter men også involvere en stadig økende fanbase i prosessen. De driver en ganske liten operasjon der ute på gården, og man lar seg lett imponere over profilen deres. Målet er at alle råvarer skal komme fra Islay, og det skal være håndverksmessig utført uten kjølefiltrering eller farvestoff. Man kan anta at de ønsker å vise at man kan fortsatt lage god Whisky med fokus på terroir, og da uten et stort internasjonalt konglomerat i ryggen. For min del så synes jeg det er gøy å  smake på såpass ung single malt, og således lære mer om prosessen.

Kilchoman – Winter 2010 Release, 46% vol

 

 

 

 

 

Presentasjon:
Svært lys, nesten blank. En veldig frisk og innbydende gulfarge.

Lukt:
Generøst med torvrøyk (55ppm). Tåler sammenligning med Lagavulin. Ingen tvil om hvilket distrikt det er snakk om. Sukkersøtt byggkorn, bourbonfat, flere søte, men svake innslag fra vanilinet.

Smak:
Mer røk, noe tørr på tungen. Ikke så mye å hente her.

Finish:
Fortsatt kjenner man den fyldige røyksmaken, og en tiltalende smak av vått gress.

Konklusjon:
Ikke helt i mål, men gode smaker.

78/100

 – Anders


Kilchoman – The Inaugural 100% Islay, 50% vol

 

 

 

 


Presentasjon:

Som Winter 2010.

Lukt:
Lite røyk sammenlignet med Winter 2010 (15ppm visstnok). Toffee. En litt søt, nesten syntetisk duft som jeg ikke kan sette fingeren på? Godteri? Min bror foreslo skumbad. Ikke ubehagelig, men spesiell.

Smak:
God fylde, lurte en dråpe vann i men var forsiktig pga alderen. Et tydelig preg av sjø. Ingen tvil om opphavet. Kan ane noen friske frukter.

Finish:
Gode søte smaker som ikke blir slått i hjel av det svakt røkte kornet. Lakris.

Konklusjon:
En god Whisky som har mye kompleksitet jeg skulle likt å sette meg bedre inn i. Den har virkelig godt av å være flasket på 50% synes jeg, og jeg vil påstå at den har mer identitet enn Winter 2010.

80/100

– Anders


Kilchoman – Machir Bay Release 2012, 46% vol

 

 

 
Den eneste som foreløpig er utgitt på det store markedet. Vatting av 3, 4 og 5 år gammel Kilchoman. Sikkert ulikt opphav når det gjelder råvarer, men alt har fått godgjort seg en  8 uker på sherryfat.

Presentasjon:
En tanke mørkere enn de andre, gyllen.

Lukt:
Sofistikert og fyldig torvrøyk. Tankene går mot røykt, fet fisk. Krydder, chipotle? Kanskje de har hatt grillfest på gården? Syrlighet, definitivt sitron, pære og vanilje…

Smak:
God! Fet og fantastisk balanse mellom søte frukter,oljer og røyk.

Finish:
God lengde. Bitter sitrus og syrlige norske epler.

Konklusjon:
Denne synes jeg var best av de tre, men også den som la alle kortene på bordet. Kilchoman vil komme til å gi nye versjoner hvert år, med eldre og eldre whisky. Hvor vil de lande? Blir det en alternativ feinschmeckervariant av Lagavulin, eller noe helt nytt som vil utfordre både den og de to andre gutta i røyken? Machir Bay får man for 498 svenske kronor på Systembolaget, og det er en hyggelig pris. Gleder meg også stort til 2016 når man får noen med litt mer konvensjonell alder på markedet.

85/100

– Anders

Kilchomans hjemmeside