Auchroisk Rare Malts Selection 28 YO, 1974 – 2003

Enda en whisky fra Rare Malts Selection, men i dette tilfellet er det snakk om et ungt destilleri. Når man ser på historien til Auchroisk ift maltwhisky på papiret kan man nesten lure på hvorfor denne whiskyen ble tatt med i en såpass prestisjetung serie. Hvis det ikke rett og slett er på grunn av kvaliteten da?

Auchroisk Rare Malts Selection 28 YO, 1974 – 2003

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum56,8 %
LandSkottland
DistriktSpeyside
DestilleriAuchroisk
UtgiverDiageo

Auchroisk er et av de yngre destilleriene i Skottland, med oppstart i 1974 i nærheten av byen Banff  relativt langt nord i Speyside-distriktet. For meg som en forholdsvis ung whiskyentusiast er det litt ekstra spennende å smake på denne tapningen fra samme år som destilleriet ble opprettet. Dette er en ikke mulighet man får når som helst!

I likhet med anmeldelsen av Glendullan fra samme serie har jeg også her en liten høne å plukke med Diageo. I 1986 bestemte man seg for å markedsføre whiskyen fra Auchroisk under navnet “The Singleton”, visstnok fordi de mente at “Auchroisk” var for vanskelig å uttale. Jeg tror de fleste som ikke snakker gælisk vil være enige i at dette ikke var en direkte dårlig idé. Særlig hvis man skal bestille seg et glass etter å ha smakt på et par andre whiskyer. Kritikken min går først og fremst på mangelen på kreativitet. Som jeg var inne på i anmeldelsen av Glendullan er det nå 3 whiskyer som selges under navnet “The Singleton”. Selv om whiskyene fra Auchroisk etterhvert byttet navn tilbake til “Auchroisk” kan man altså fortsatt nå finne whiskyer fra ihvertfall 4 forskjellige destillerier som går under navnet “The Singleton” – og alle eies av Diageo. Det er altså ikke bare snakk om mangel på kreativitet, men også unødvendig fovirring. Jeg trodde navnevalgene var ment for å gjøre det enklere for oss som har lyst på et glass av en av whiskyene deres etter å ha smakt et par andre… Nåvel, Diageo har etter min mening gjort såpass mye bra for maltwhiskyen at jeg er villig til å tilgi dem dette også. Forøvrig selges det svært lite maltwhisky fra dette destilleriet, og da bare gjennom serier som Flora & Fauna, Rare Malts Selection og tidvis independent bottlers. Mestparten av whiskyen fra Auchroisk går med i produksjonen av blend-whiskyen “J&B”.

Presentasjon:
Gyllen, ren, relativt lys. Lite mist, litt partikler. I likhet med alle de andre whiskyene fra Rare Malts Selection snakker vi her om ekte saker, uten fargestoffer og kjølefiltrering

Lukt:
Neat er lukten på denne whiskyen ganske krydret, med tydelige noter av halvtørr sherry, ingefær, timian og salvie. Når man tilsetter vann holder krydderet seg til en viss grad, men blir balansert opp mot et fruktigere preg. Jeg finner både fersk appelsin og marmelade, samt en svak note av blå plomme. Sherryen er fortsatt tilstede, men har blitt noe søtere.

Smak:
Jeg opplever smaken som betraktelig mindre krydret enn lukten, noe som overrasker en god del. De tydeligeste pregene jeg plukker opp er brent sukker, og en kraftig fruktblanding. Marmeladen og plommepreget fra lukten er der også i smaken, men det tydeligste preget synes jeg minner mer om pære. Av krydder plukker jeg opp litt ingefær og hvit pepper. Jeg kjenner forøvrig litt malt i ettersmaken.

Konklusjon:
Etter min mening er dette et eksempel på whisky som lover mer i lukten enn den leverer på smak. Helst ville jeg sett at det krydrete preget i lukten var mer med på smaken. Jeg synes dessuten at smaken utvikler seg litt for lite med tid og vann, og at det dermed mangler en dimensjon. Samtidig er både smaken og lukten god, med sine behagelige syltetøyaktige og fruktige preg. Alt i alt er dette en god dessertwhisky, som også fortjener plusspoeng for spennende lukt. Om resultatet nødvendigvis forsvarer prisen kan selvsagt diskuteres, men det er uansett artig med en whisky som er destillert det første året destilleriet var i drift, og som i tillegg har vært lagret såpass lenge. Anbefales med nevnte reservasjoner.

79/100

– Rasmus

Auchroisk har ingen offisielle hjemmeside