Ardbeg Rollercoaster

Utgitt i et begrenset opplag i forbindelse med 10-års jubileet for Ardbegs offisielle fanclub "Ardbeg Committee", leverer Ardbeg Rollercoaster en interessant vatting av realtivt forskjellige Ardbeg-fat.

Ardbeg Rollercoaster

Nosinginfo

TypeSingle Malt
Alkoholvolum57,3 %
LandSkottland
DistriktIslay
DestilleriArdbeg
UtgiverArdbeg

Ardbeg Rollercoaster har jeg kun hatt anledning til å smake på 2 ganger, og jeg er redd for at det kan bli en stund til neste gang, hvis jeg i det hele tatt får mulighet igjen. Whiskyen var en vatting av ardbeg-fat fra perioden 1997-2006, som ble sluppet i begrenset opplag tidlig 2010. Den ble utsolgt på meget kort tid. Notatene er skrevet på Lochside Hotel på Islay etter jeg hadde smakt på et par andre whiskyer, noe som muligens kan ha noe å si på notene jeg plukket opp. Samtidig stemte smak og lukt rimelig godt med hvordan jeg opplevde whiskyen første gang jeg smakte den (november 2010). Anmeldelsen er relativt kort, da nosing-situasjonen ikke la til rette for veldig grundige notater.

Presentasjon:
Typisk ardbeg: lys med tendenser til mist. Ikke kjølefiltrert eller tilsatt karamell.

Lukt:
Intens lukt av varmt og vått treverk, sherry og røyk. Også tydelig noter av vanilje, sort pepper, aprikos og furunål. En dæsj vann bringer intensiteten en god del ned, men mer for de søtlige elementene enn de kraftigste. Badstue, tjære og sherrylukten sitter tydligst igjen. Ved tilsetting av en ganske liberal mengde vann er det først og fremst treverket og furunålen som sitter igjen.

Smak:
Tydelig smak av røyk og sort pepper. Bak det først angrepet kjenner man karamellpudding, furunål, sedertre, fløte og salt. Ettersmaken styres først og fremst av furunål og salt. Jo mer vann man tilsetter, jo tydeligere kjenner man karamellpudding og salt. Furunålen blir dempet, men er fortsatt tydlig tilstede. Jeg fant også preg av vanilje og litt spearmint da whiskyen nærmet seg 40 %.

Konklusjon:
Som ihuga Ardbeg-entusiast synes jeg det er fryktelig synd at denne whiskyen ble tappet i såpass begrenset opplag, da den med sin kraftige smak av vått treverk og furunål satte et spennende og godt preg på den klassisk Ardbeg-formelen. Whiskyen gjør seg best uten noe annet enn vann til, og gjerne ute i friluft.  

88/100

– Rasmus

Ardbegs hjemmeside

Bilder fra thewhiskyexchange.com